03.08.2016

*Recenzie: "Since you've been Gone"-Morgan Matson



"Since you've been gone" - Morgan Matson

Data publicării: 06.05.2014 

Editura: Simon and Schuster

Pagini: 449

Limba: Engleză

Tradusă: Nu

Cumpărată de pe: Okian

Citită în perioada: 11.07-29.07.16


     Synopsis:
Cea mai bună prietenă a Emiliei, Sloane dispare aproape fără nici o urmă - singurul lucru rămas de la ea este o listă de rezolvat.
Pe ea sunt 13 sarcini pe care timida Emily în mod normal, nu le-ar face fără prietena ei cea mai bună. Dar ce s-ar întâmpla dacă prin completarea listei Sloane s-ar întoarce?
Dansează până în zori? Sigur. De ce nu?
Sărută un străin? Um ...
Înoată dezbrăcată? Stai ... ce?
Emily are toată vara la dispoziţie ca să facă toate sarcinile lăsate de Sloane pe listă.
Întrebarea este: ce va găsi ea oare la sfârșitul ei?





Recenzie

Tot auzind de la booktube-rii străini că Morgan Matson este autoarea perfectă pentru vară, m-am hotărât să cumpăr şi să citesc o carte scrisă de ea. Și chiar nu m-a dezamăgit. Este o lectură uşoară, amuzantă, potrivită pentru vară, unde legăturile de prietenie noi şi vechi sunt puse la încercare.

Povestea este spusă din perspectiva Emiliei, care este o fată de liceu foarte timidă şi care are o singură prietenă bună, pe nume Sloane. Cele două prietene şi-au plănuit să-şi petreacă toată vara împreună, dar în urma unei circumstanţe neprevăzute Sloane dispare şi nu-i răspunde deloc la telefon lui Emily. În urma ei Sloane lasă doar o listă de sarcini pe care Emily trebuie să le facă pe perioada verii. Chiar dacă unele sarcini de pe listă sunt uşoare, Emily are reţineri în privinţa lor din cauza timidităţii ei (ea n-are nici un prieten în afară de Sloane şi are câteva probleme de anxietate). 




Sperând că prin rezolvarea cât mai rapidă a sarcinilor, ea va găsi un indiciu care să o ajute la descoperirea locaţiei unde se află Sloane, ea începe cu ce crede că ar fi ceea mai uşoară sarcină: #12 la furat de mere pe timp de noapte.  Ducându-l pe fratele ei, Beckett, la ora de căţărat, ea îşi dă seama că mărul trebuie să-l ia de la "Orhideea" (locul unde tinerii dau petreceri în aer liber), unde n-a mers niciodată singură. Tot la căţărat se întâlnește cu doi colegi de liceu, Frank Porter (care este elevul model şi are frică de înălţime) şi prietenul lui cel mai bun, Matt Collins.

Pe parcursul îndeplinirii celor 13 sarcini Emily se împrieteneşte cu Frank, Matt şi Dawn Finley (fata care lucrează vis-a-vis de ea). Aflând de listă, cei trei o ajută pe Emily să o rezolve.

Mi-a plăcut:
  •  că cu cât face mai multe sarcini Emily iese din zona ei de confort şi devine o persoană un pic mai sociabilă;
  • că unele sarcini nu au fost îndeplinite în modul tradiţional (de ex. ea trebuia să fure un obiect, dar fură un sarut);
  • că Emily este o soră protectoare, iubitoare, care nu-şi lasă fratele la greu (când tatăl ei amână mersul cu cortul cu Beckett, ea face tot posibilul ca fratele ei să-şi îndeplinească visul de vară: adică dormind amandoi în spatele casei sub stele, aşa mai ștergând încă o sarcină de pe listă);
  • că am râs la unele pasaje (de ex.: când trebuia să sărute un Jamie sau să fure ceva sau când a trebuit să înoate dezbrăcată ş.a.m.d);
  • că prin parcurgerea celor 13 sarcini aflăm cum s-au cunoscut Emily şi Sloane şi cum au devenit prietene, şi de ce sunt importante aceste sarcini;
  • prietenia care se înfiripă între cele patru personaje (Emily, Frank, Collins și Dawn) pe timpul verii;
  • că povestea de dragoste între cele două personaje n-a fost firul principal al romanului; 
  • stilul de scriere al autoarei, este foarte uşor de înțeles.
Nu mi-a plăcut:
  • cauza din care Sloane a plecat şi nu-i răspundea lui Emily la telefon, a fost un pic previzibilă;
  • că părinţii lui Emily nu erau prea atenți cu copii lor;
  •  Emily era prea timidă (unele sarcini erau foarte uşoare şi avea probleme în rezolvarea lor);
  • de Sam, băiatul acela era un mare mincinos;
  • ideea de înșelăciune (două personaje se sărută, fiind conştiente că unul dintre ei este într-o relaţie cu altcineva) - nu suport persoanele care înșeală. 
Citate favorite:

“I know things might not work, and I know it's scary, but the things that are worth it are. It feels right.” 

“It just gets hard, always being someone's second choice”

“All the stuff you can’t wait to get away from, until it’s not there anymore, and then you miss it like crazy.”

“I somehow knew that the particulars didn't matter. She was my heart, she was half of me, and nothing, certainly not a few measly hundred miles, was ever going to change that.”

“Nothing worth doing is easy," Frank said. "Especially not in the beginning. But I'm not about to give up.” 

“I don’t think you have to do something so big to be brave. And it’s the little things that are harder anyway.” 


“Real friends are the ones you can count on no matter what. The ones who go into the forest to find you and bring you home. And real friends never have to tell you that they’re your friends.”



Rating-ul meu:






FanMade Book Trailer:



Despre autoare:


Morgan Matson a crescut în New York City și Greenwich, Connecticut. Ea a studiat la Colegiul Occidental din Los Angeles. În timpul facultăţii ea a început să lucreze în departamentul de copii din Librăria Vroman, unde s-a îndrăgostit de literatura YA.
Sub numele de Morgan Matson ea a publicat până în prezent 4 cărţi: “Amy & Roger's Epic Detour” (care e tradusă în română ca: “Marea calătorie a lui Amy și Roger”), “Second Chance Summer”,  “ Since you’ve been gone” şi “The Unexpected Everything”.
Îi place să călătorească când are posibilitatea.
În prezent autoarea locuieşte în Los Angeles şi lucrează la o carte care va apărea tot anul acesta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

The Enchanted Library Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang